Lavița în creații

Lavița inspirată de Muzeul Satului din Baia Mare

Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s.

MARAMUREȘUL văzut de pe laviță

Lavița este banca din fața porții, dar și banca din casă, așezată, de obicei, lângă masă, fiind încăpătoare, pentru a putea aduna, în zilele răcoroase, mai mulți membri ai familiei sau musafiri. Așadar, lavița este un loc de odihnă, dar mai ales un spațiu de socializare. Aici se adună idei, păreri, sfaturi, povești, dar de aici pleacă și multe planuri. Aici se făceau pe vremuri șezători sau se puneau la cale treburi ale comunității. În Maramureș încă se mai păstrează - deși estompat - obiceiuri străvechi, lumea se mai adună încă la poartă, pe lavițe, iar în astfel de momente timpul nu mai are granițe - prezentul arată ca un trecut străvechi, nedefinit și magic. 

În Maramureș, oamenii șed pe laviță, chiar și la oraș încă se mai folosește această denumire străveche pentru bancă. Lavița este banca din fața porții, dar și banca din casă, așezată, de obicei, după masă, încăpătoare, pentru a putea aduna în zilele răcoroase mai mulți membri ai familiei sau musafiri. Așadar, lavița este un loc de odihnă, dar mai ales un spațiu de socializare. Aici se adună idei, păreri, sfaturi, povești, dar de aici pleacă și multe planuri. Aici se făceau pe vremuri șezători sau se puneau la cale treburi ale comunității. În Maramureș încă se mai păstrează - deși estompat - obiceiuri străvechi, lumea se mai adună încă la poartă, pe lavițe, iar în astfel de momente, timpul nu mai are granițe - prezentul arată ca un trecut străvechi, nedefinit.

Proiectele de lavițe care să fie ambasadoare ale Maramureșului au fost realizate cu prilejul Rezidenței pentru creativi, de la Baia Mare, aflată la prima ediție în 2020, iar pe lângă acestei idei de design se adună și alte forme de exprimare a temei, menite să completeze imaginea Maramureșului. 


CREAȚII PE ACEEAȘI TEMĂ

CReativi