INVITAȚIE la selecția pentru participare la Rezidența pentru creativi, Baia Mare, 2020 (ediția I)

Tema: LAVIȚA ‒ BANCA-AMBASADOARE A MARAMUREȘULUI

Perioada: 7-20 SEPTEMBRIE 2020

Termen limită pentru înscriere: 31 august 2020

 

Rezidența pentru creativi de la Baia Mare este parte a proiectului IN FOCUS CREATIVI, al cărui scop este de a crea o REȚEA A CREATIVILOR DIN MARAMUREȘ, prin care se fac conexiuni între parteneri din industrii creative din zonă, cu intenția de a cuprinde în această rețea și creativi din întreaga țară sau care își desfășoară activitatea în diaspora.

Tema primei Rezidențe pentru creativi de la Baia Mare este LAVIȚA – Banca-ambasadoare a Maramureșului, pentru care se dorește conceperea unui design de produs, adică a unui model de bănci care să poarte în lume mesaje inspirate din Maramureș și despre această regiune – incluzând 
un simbol QR; banca inițială va fi amplasată în Baia Mare, iar bănci similare vor fi găzduite de alte comunități din lume.

Banca este un element nelipsit în peisajul unei comunități, un loc al repausului, al relaxării, dar și al socializării, al exprimării, iar în zona Maramureșului, lavița  este amplasată în cadrul unei porți spectaculoase, purtând simboluri specifice regiunii, dar care pot indica și statutul social al proprietarilor.

Pe durata rezidenței, participanții la activitățile din rezidență vor fi familiarizați cu mediul cultural și al industriilor creative din Baia Mare, oraș care este un punct important al artei românești, dar și centrul unei regiuni reprezentative pentru arta populară, cu tradiții și obiceiuri străvechi, foarte bine conservate.

Un creativ cu experienta – un MENTOR (sculptor/ designer de produs/ alt profesionist dintr-un domeniu al industriilor creative) și un alt creativ care contribuie la realizarea produsului – un DISCIPOL vor concepe proiecte pornind de la tema Rezidenței și folosind diverse moduri de exprimare creativă. Îi invităm pe toți cei care activează în industrii creative să contribuie cu proiecte care pot creiona sau însoți LAVIȚA ‒ banca-ambasadoare a Maramureșului cu mesaje pe această temă în diverse formate creative (scrieri, muzică, arte plastice sau în diverse alte moduri de exprimare cuprinse în industriile creative), astfel creându-se imagini ale regiunii, dar promovându-se și creativi români.

Rezidența de la Baia Mare va oferi pentru un invitat: cazare în Baia Mare, cu mic dejun și încă o masă incluse, transport spre Baia Mare și retur și transport pentru activități în cadrul Rezidenței; acces gratuit la muzee, galerii, alte obiective importante pentru proiect. De asemenea, creativii locali selectați pot participa la activități din cadrul Rezidenței.

Activitățile din cadrul Rezidenței vor include: întâlniri cu creativi locali, ateliere de creație, vizite la galerii, la ateliere ale creativilor, la muzee și la alte obiective necesare activităților. Spre finalul proiectului, vor fi necesare activități de prezentare a rezultatelor și de expunere. Creațiile vor rămâne în proprietatea organizatorului.

Beneficii ale participării la Rezidența pentru creativi:

– cazare în Baia Mare, cu mic dejun și încă o masă incluse;

– transport spre Baia Mare și retur și transport pentru activități în cadrul Rezidenței;

– acces gratuit la muzee, galerii, alte obiective importante pentru proiect;

– întâlniri cu creativi locali și dezvoltarea unor relații profesionale și nu numai;

– materiale și servicii necesare realizării lucrării, în limita bugetului;

– promovarea personalității creativilor și a creațiilor anterioare și din cadrul Rezidenței, atât în mass-media locală și publicului maramureșean, dar și la nivel național și internațional, prin intermediul băncilor-ambasador care vor fi amplasate și în alte locuri din lume. Bineînțeles, proiectul și rezultatele vor fi prezentate și promovate de organizator și de parteneri.

Așadar, vă invităm să participați la selecția pentru REZIDENȚA PENTRU CREATIVI, DE LA LA BAIA MARE, prin prezentarea unei idei pe tema acestei ediții, dar și a unui portofoliu cu lucrări sau cu activitate anterioară în sculptură, design, design de produs sau alte activități creative care pot avea legătură cu tema propusă.

 

E-mail: asociatia@culoriunite.ro

Facebook: https://www.facebook.com/culoriunite/

 

Proiect realizat cu sprijinul Municipiului Baia Mare